ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ (Στο παρόν και το μέλλον)

Μειώνονται και πάλι οι μισθολογικές δαπάνες καθώς και οι επενδύσεις προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για το 2011 στα 6,5 δις ευρώ.

Ο νέος προϋπολογισμός στηρίζεται και πάλι στη συγκράτηση των κονδυλίων που αφορούν τους τομείς της υγείας, τη μείωση των μισθών και τις επενδυτικές δαπάνες.

Ήδη  οι μισθολογικές δαπάνες το 2010 μειώθηκαν κατά 2074 εκατ. ευρώ, (εάν λάβουμε υπόψη ότι τα μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται σταδιακά -8% και -12% + κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, γίνεται κατανοητό ότι από το 2011 που τα ίδια θα εφαρμοσθούν σε πλήρη ανάπτυξη από τις αρχές του χρόνου, τότε οι δαπάνες, μόνο με τα ήδη ισχύοντα μέτρα, θα μειωθούν πολύ περισσότερο από τα 3 δις ευρώ).

Με αυτά τα μέτρα και για το 2010 σε κάθε δημόσιο υπάλληλο έγινε μείωση μισθού, σε ετήσια βάση, από 2000 έως 8500 ευρώ (εάν είναι ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων, τότε ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός μειώθηκε από 4000 έως 17000 ευρώ), ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και το ύψος των επιδομάτων. Αυτό βεβαίως αφορά την μείωση που προκύπτει από το – 20% των επιδομάτων και τη μετατροπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας στα ευτελή επίπεδα των 500, 200, 200 ευρώ. Εάν προσθέσουμε και τη μείωση από τη μη χορήγηση  του αναλογούντος ποσού λόγω του τιμαρίθμου που στο τέλος του χρόνου αθροιστικά θα είναι περίπου στο 12% (2008 αφορά πάγωμα από την προηγούμενη κυβέρνηση, 2009 και 2010, αφορά την υπάρχουσα κυβέρνηση).

Εάν προσθέσουμε επίσης τις απώλειες από την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, την αύξηση του Φ.Π.Α., τα τέλη κυκλοφορίας, τα καύσιμα, τα διόδια κ.λ.π.-κ.λ.π. τότε διαπιστώνεται ότι με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα οι μισθοί (κατ’ αναλογία και οι συντάξεις) στην πραγματικότητα έχουν υποστεί μείωση  ίσως και παραπάνω από το 40%.

Φαίνεται όμως ότι αυτές οι παρεμβάσεις που θα συνεχιστούν και το 2011 (ίσως και για όλα τα επόμενα χρόνια) δεν ικανοποιούν ούτε τους εκπροσώπους της Τρόικας, ούτε την κυβέρνηση η οποία αφενός έχει υπογράψει συμφωνία (και πάλι ερήμην του ελληνικού λαού) που αναφέρεται στο εθνικά προδοτικό μνημόνιο, όπου   επιβάλλει   την   πραγματοποίηση  νέου  μισθολογίου  για  το δημόσιο,  από 1-6-2011, προκειμένου να νομοθετηθούν οι παρακάτω ρυθμίσεις:

α)  πλήρης αποδέσμευση της σχέσης εργαζομένων – συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι πλέον θα αποτελέσουν ξεχωριστή, στην ουσία εγκαταλελειμμένη, περίπτωση στην Ελληνική κοινωνία.

β)  πλήρη αποξένωση των διοριζόμενων στις δημόσιες υπηρεσίες από 1-1-2011 αφού αφενός με την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ αποκτούν δική τους πορεία ιατροφαρμακευτικής και συνταξιοδοτικής προστασίας και αφετέρου η μισθολογική πολιτική για αυτούς θα προσαρμοστεί στα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα (εκκίνηση περίπου στα 700 ευρώ με πορεία ανάπτυξης ανάλογη με τις συμβάσεις που θα συμφωνεί η κάθε επιχείρηση δηλαδή ξεχωριστά το κάθε υπουργείο).

γ)  κριτήριο αξιολόγησης όπου ο κάθε προϊστάμενος (δυστυχώς στην Ελλάδα της σκληρής κομματικής και αναξιοκρατικής ανέλιξης στην ιεραρχία) θα δύναται να αξιολογεί και να επιβραβεύει ή να τιμωρεί μισθολογικά τους εργαζόμενους.

δ)  οι νυν εργαζόμενοι θα υποστούν τις συνέπειες της νέας μείωσης των επιδομάτων τους μέχρι το 2013 όπως έχει συμφωνηθεί να είναι στο ποσό των 2,7 δις ευρώ.

Πρέπει  εδώ να  αποκαλύψουμε ότι οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων είναι για τους βασικούς τους μισθούς 6,9 δις ευρώ και για τα διάφορα επιδόματα 5,2 δις ευρώ ετησίως. Με την προγραμματισμένη και συμφωνημένη παρέμβαση της μείωσης των επιδομάτων κατά 2,7 δις ευρώ μέχρι και το 2013, φαίνεται καθαρά ότι θα επέλθει νέα μείωση  στα επιδόματα περίπου στο 60% στην τριετία (ήτοι 20% για κάθε έτος) αρχής γενομένης είτε από 1-6-2011, ως αναφέρεται στο μνημόνιο, είτε από τις αρχές  του 2012 όπως ανακοινώνεται δημοσιογραφικά τελευταία.

Ακόμα όμως χειρότερα όπως αποκαλύπτουν βάσιμες πληροφορίες (ίσως και σκόπιμα διαρρεόμενες για να προετοιμάσουν το έδαφος), η παρέα της τρόικα απαιτεί ακόμη μεγαλύτερες περικοπές  στις δαπάνες της μισθοδοσίας γιατί ως ισχυρίζονται (τους δικαιώνουν οι αναποτελεσματικές παρεμβάσεις του 2010 που δεν ανταποκρίθηκαν στη συλλογή εσόδων όπως έγινε  ο σχεδιασμός), τα έσοδα είναι λιγότερα κατά 6,5 δις ευρώ περίπου και τα οποία ευχαρίστως  η κυβέρνηση αποδέχθηκε να τα μεταφέρει στο 2011 με αύξηση των ήδη επιβαρυμένων και δυσβάσταχτων μέτρων για να εισπράξει τις επιβραβεύσεις των κ.κ. Γιούνκερ, Στρος Καν και Όλι Ρεν (τα μέτρα που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός,   εκτός από τις μειώσεις για τις δαπάνες για την υγεία, δεν πρόκειται να αποδώσουν τα προβλεπόμενα). Ήδη συζητείται η πλήρη περικοπή του υπολοίπου των επιδομάτων δώρου Χριστουγέννων – Πάσχα και αδείας και η δρομολόγηση κατάργησης πλήρως και των υπολοίπων επιδομάτων προκειμένου να μείνει  μόνο ο βασικός μισθός.

Εξάλλου, αφού ήδη αποφάσισαν να περικόψουν ακόμη και τα επιδόματα των πολυτέκνων (βάζοντας εισοδηματικά κριτήρια), τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει την απαίτηση των δανειστών, των κερδοσκόπων και τοκογλύφων, να συνεχίσουν το εξαιρετικής σημασίας «κοινωνικό» τους έργο που είναι: «ποσώς μας ενδιαφέρει η κατάρρευση της χώρας,  η οικονομική εξαθλίωση του λαού και η μεγιστοποίηση του χρέους που θα δημιουργήσει οικονομική και πολιτική εξάρτηση πολλών επομένων γενεών του λαού σας».

Δυστυχώς σ’ αυτή την  εγκληματική πολιτική για τη χώρα και το λαό μας έχει  απόλυτα συμφωνήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου και η οποία κατά παράβαση του Συντάγματος, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας, έχει πλήρως εκχωρήσει τα δικαιώματα της Νομοθετικής εξουσίας (ότι ψηφίζει η ελληνική Βουλή έχει προηγουμένως την έγκριση της Τρόικα), έχει απόλυτα υποτάξει την Εκτελεστική εξουσία επίσης στην Τρόικα, αφού οτιδήποτε πράττει είναι κατόπιν εγκρίσεως των τριών εκπροσώπων (ΔΝΤ – Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ.).

Το περίεργο διαδραματίστηκε και στην εκδίκαση της αγωγής της ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων στην Μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, όπου οι δύο εισηγήτριες ταύτισαν πλήρως την εισήγησή τους με το μνημόνιο και μετέτρεψαν το περιεχόμενο της εισήγησης τους σε πολιτικό μανιφέστο και όχι σε κείμενο με τα χαρακτηριστικά δικαστηρίου που προστατεύει το δίκαιο και τους πολίτες από κάθε αυθαιρεσία, κάθε παρανομία, αδικία από  όπου και αν προέρχεται.

Η ελπίδα πλέον έχει μείνει στην απόφαση των κ. κ. δικαστών για να αποδειχθεί και το εάν και κατά πόσο η Τρίτη εξουσία, η δικαστική, στη χώρα μας, παραμένει αδέσμευτη και ανεξάρτητη, όπως προβλέπει το σύνταγμα  ότι είναι  ο προστάτης του λαού και της χώρας, αφού είναι η μόνη εξουσία που, όπως όλοι πιστεύουμε, δεν μπορεί να ελέγξει η τρόικα  με τους δανειστές, κερδοσκόπους και τοκογλύφους.

Για  την Ε.Γ. της ΔΑΚΕ –Δ.Τ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ                         ΕΡΜΗΣ  ΚΑΣΣΕΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: