Η πρόταση της ΔΑΚΕ Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για το Πρόγραμμα δράσης για τη συνδικαλιστική χρονιά 2010-2011.

Η ΔΑΚΕ/ΠΕ κατέθεσε πρόταση με πολιτικό σκεπτικό που αναδεικνύει τα προβλήματα τοποθετώντας τα στις πραγματικές τους διαστάσεις, κάτι που θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να εμπεριέχεται στην όποια απόφαση. Συγκεκριμένα:

«ΜΑΣ ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Απέναντι σε μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την Ε.Ε., χρησιμοποιώντας το «Σύμφωνο  Σταθερότητας», προχώρησαν σε μια άνευ προηγουμένου λεηλασία των οικονομικών, εργασιακών κι ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Το «Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης» που υλοποιεί η κυβέρνηση οδηγεί σε μέτρα δραματικής μείωσης των εισοδημάτων μας.

Συγκεκριμένα:

 • Απόλυτη μείωση των μισθών μέσω του παγώματος τους και της περικοπής όλων των επιδομάτων κατά 20% (πλην οικογενειακού, παιδιών, σπουδών και κινήτρου απόδοσης).
 • Περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και μετατρέποντάς τα σε φιλοδώρημα των 500 και 250 ευρώ.
 • Μείωση των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών κατά 50% και μείωση των αναπληρωτών κατά 70% που οδηγεί σε τεράστια προβλήματα ελλείψεων στο εκπαιδευτικό προσωπικό ενώ θα διογκώσει την ελαστική εργασία, τις συμπτύξεις τμημάτων και θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση της εκπαίδευσης καθώς και στην ανεργία χιλιάδες σημερινούς συναδέλφους μας.
 • Θεαματική αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων.  Ιδιαίτερα οι αυξήσεις στα καύσιμα έχουν εκτοξεύσει αυτόματα αυξήσεις σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, στην πραγματικότητα έχουμε μείωση του αφορολόγητου μια και για να «κερδηθεί» πια το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα χρειαστούν αποδείξεις ίσες με το 30% του συνολικού του εισοδήματος, που είναι αμφίβολο αν μπορεί να τις προσεγγίσει ένας μισθωτός.
 • Αντιδραστικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου με μετατροπή της από κοινωνική σε επαγγελματική με:
 • Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και εξίσωση προς τα πάνω των ορίων ανδρών-γυναικών
 • Κόψιμο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
 • Δραματική χειροτέρευση του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης
 • Διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης με γιγάντωση της ελαστικής εργασίας.

Συναδέλφισσες, -οι, τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές. που καλούν να παρθούν και νέα πρόσθετα μέτρα:

 • Μείωση εκτός των επιδομάτων και του βασικού μισθού
 • Την άρση μονιμότητας για το δημόσιο
 • Υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με βάση ολόκληρο τον εργάσιμο βίο(!!!)

Είναι φανερό ότι στο όνομα της κρίσης γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αναδιανομής του πλούτου σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Μας καλούν να πληρώσουμε την κρίση τους, τη στιγμή που είμαστε οι μοναδικοί που δεν έχουμε καμία απολύτως ευθύνη γι’ αυτή.

Στο χώρο της εκπαίδευσης ειδικότερα

η επίθεση που δεχόμαστε δεν έχει προηγούμενο. Ήδη βιώνουμε τα αποτελέσματα της ψήφισης του Ν.3848 και του πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το «νοικοκύρεμα» στην εκπαίδευση:

 • Οι νεοδιόριστοι θα παραμένουν τρία, τουλάχιστο, χρόνια στη θέση τους.
 • Σαρωτικές συμπτύξεις, κλείσιμο και υποβιβασμοί σχολείων μειώνουν τις θέσεις εργασίας και αγνοώντας κάθε παιδαγωγική αντίληψη χειροτερεύουν τραγικά τους όρους φοίτησης των παιδιών μας στο σχολείο.
 • Τα 800 «ολοήμερα» πειράματα, μνημεία προχειρότητας, αντιεπιστημονικής και «λογιστικής» αντίληψης είναι πλέον πραγματικότητα.
 • Η αξιολόγηση – χειραγώγηση παίρνει σάρκα και οστά με την είσοδο της αυτοαξιολόγησης και του «μέντορα».

Κι αυτά είναι μόνο η αρχή…

Συναδέλφισσες, -οι, τα μέτρα αυτά αλλάζουν δραματικά το εργασιακό τοπίο. Τίποτα δε θα είναι ίδιο αν περάσουν. Πολύ δε περισσότερο, είναι σαφές ότι ο κατήφορος των αλλαγών δεν έχει τέλος και η αδηφάγα οικονομική ελίτ και η κερδοσκοπία των διεθνών αγορών θα ζητάει συνεχώς όλο και περισσότερα.

Να βγούμε στο προσκήνιο, να γίνουμε επικίνδυνος αντίπαλος,

να ανατρέψουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάζεται μαχητικά, μαζικά κι αποφασιστικά να αντιπαλέψουμε τις προωθούμενες αντιδραστικές ανατροπές. Ο μοναδικός δρόμος για να αποτρέψουμε τα σχέδια που απεργάζονται σε βάρος μας είναι να βγούμε στο δρόμο του αγώνα.

Στην παρούσα φάση και χωρίς να απεμπολούμε κανένα από τα αιτήματα του κλάδου προτάσσουμε για διεκδίκηση:

ü     Δαπάνες για την παιδεία 5% του ΑΕΠ.

ü     Οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Καμία μείωση μισθών.

ü     Απόσυρση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

ü     Κατάργηση του Ν.3848/2010.

ü     Να μη λειτουργήσουν τα 800 νέα ολοήμερα σχολεία της προχειρότητας και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Ολοήμερο σχολείο σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου.

ü     Άμεση κάλυψη των κενών με επιπλέον μόνιμους διορισμούς, προσλήψεις αναπληρωτών, διορισμούς στην Ειδική Αγωγή

ü     Άμεση κάλυψη των οικονομικών αναγκών των σχολείων με χορήγηση όλων των απαραίτητων κονδυλίων

ü     Εισαγωγική επιμόρφωση τώρα.

ü     Να πληρωθούν τώρα οι συνάδελφοι που έχουν δουλέψει υπερωριακά και παραμένουν απλήρωτοι.

Στο αγωνιστικό κομμάτι η πρόταση της Δ.Α.Κ.Ε. τονίζει την αναγκαιότητα για άμεση ενημέρωση της βάσης μέσα από περιφερειακές συσκέψεις ή/και γενικές συνελεύσεις στο διάστημα 13 ως 18 Σεπτεμβρίου, με απόφαση από το Δ.Σ. για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου (29/9 είναι ημέρα πανευρωπαϊκής κινητοποίησης με κεντρική συγκέντρωση στις Βρυξέλες) και πραγματοποίηση νέων γενικών συνελεύσεων στις αρχές Οκτωβρίου με πραγματοποίηση Ολομέλειας των Προέδρων για λήψη απόφασης περαιτέρω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Επειδή στη συνεδρίαση υπήρξε αδιέξοδο η ΔΑΚΕ κατέθεσε εναλλακτική πρόταση για απόφαση της 48ωρης κινητοποίησης μέσα από γενικές συνελεύσεις και ολομέλειας προέδρων στο διάστημα 13-22 Σεπτεμβρίου. Η απάντηση δυστυχώς ακόμη αναμένεται…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: